HET STRESS ELASTIEKJE

Je kent het wel. Je voelt je al tijden gespannen en gestrest. Maar meestal voel je jezelf weer beter na een paar daagjes ontspannen of een gezellig avondje met vrienden. Je ergste stress is weer even weg en je kunt er weer een poosje tegenaan. Het spannen en ontspannen is een natuurlijk proces. In je lichaam vinden er allerlei processen plaats bij uitrusten en ontspannen. Je cortisolspiegels dalen weer. Je ademhaling vertraagd en je bloeddruk daalt. Je spieren ontspannen. Je spijsvertering gaat weer beter. Je kunt beter slapen. Je wordt minder prikkelbaar en kunt je weer concentreren. Je kunt dit vergelijken met het spannen en ontspannen van een elastiekje. Je kunt best veel kracht op een elastiekje zetten en ook wel voor langere tijd. Maar zo nu en dan moet je even gas terugnemen zodat het elastiekje weer ontspannen raakt en je lichaam en geest kunnen herstellen.

Als dat evenwicht verstoord is en je veel te vaak en te lang gespannen bent, zal op een bepaald moment de rek uit het elastiekje gaan. En daarna zal het knappen. De burn-out is een feit. Even een dagje uitrusten is nu niet meer genoeg. Je lichaam veert niet meer terug en is totaal van slag.

Veel mensen worden overvallen door het moment van knappen van het elastiekje. Achteraf zeggen ze dan: ‘oh ja, ik was misschien toch al wel heel moe’. Of hadden ze pijn, slaapproblemen, huilbuien of concentratieproblemen op het werk. Maar omdat het al zolang goed gedaan is, komt een burn-out bijna altijd onverwachts.

En dat is ook meteen de tip voor jou. Als jij weet dat je het elastiekje wel heel vaak en heel lang aan het oprekken bent, doe daar dan iets aan. Niet volgende week, niet morgen, maar nu! Klap die computer dicht, maak vanavond een wandeling, praat erover met iemand. Want pas als je dingen anders gaat doen, zullen dingen veranderen.

En kom je daar nu niet zelf uit, dan is dat niet stom! Ik help je daarbij. Met kleine aanpassingen kun je vaak al een groot effect bereiken.

Geef een reactie