Natuurgeneeskunde

Als gezondheidstherapeut is de basis van de behandeling de natuurgeneeskunde. Eén van de belangrijkste pijlers is dat lichaam en geest als één worden benaderd. Lichamelijke klachten hebben effect op de emoties. En ook andersom. We noemen dat een holistische benadering.

Een voorbeeld is hoofdpijn. Dit kun je tijdelijk wegnemen (symptomatisch) door een aspirine te nemen. Of tijdelijk wegnemen door een massage of een kruidenthee. Je kunt ook verder gaan kijken: Is je voedingspatroon misschien niet in orde, is er sprake van stress, verkeerde lichaamshouding achter de computer, verkeerde ademhaling, onvoldoende slaap of hormonale problemen. De kracht van de natuurgeneeskunde is dat dus verder wordt gekeken dan de klacht (het symptoom) en dat de oorzaak wordt aangepakt. Een keer hoofdpijn is niet erg, maar als het je gaat belemmeren in je dagelijks leven, is het echt tijd er wat aan te gaan doen.

Daarnaast wordt gekeken naar jou, als mens. Ben je iemand die altijd maar door gaat? Ben je altijd bezig voor anderen te zorgen? Heb je een duidelijke structuur nodig? Of raak je juist van slag door veel regels? Jouw persoonlijkheid speelt mee in het ontwikkelen van klachten. Door daar inzicht in te krijgen, kun je klachten verminderen. Dit is bijvoorbeeld bij mensen die gevoelig zijn voor burn-out heel belangrijk.

Door verschillende soorten behandelingen te combineren en verder te kijken dan de klacht zelf, kunnen ook chronische klachten worden verholpen of verminderd.

Ik maak bij voorkeur gebruik van massage (reflex of ontspanningsmassage) als hoofd therapie. Daarnaast maak ik als natuurgeneeskundige (gezondheidstherapeut) gebruik van natuurlijke middelen om de genezing te ondersteunen, zoals fytotherapie (kruiden), etherische oliën en lifestyle interventie (voeding, beweging bijv.)